Hasselnötter

Vi har ätit hasselnötter i minst 9000 år i Sverige. De äldsta arkeologiskt bevarade matresterna är rostade hasselnötsskal. Svenskodlade hasselnötter har varit viktiga för försörjningen ända fram till början av 1900-talet. Läs mer om hasselnötens kulturhistoria i den förnämliga broschyren från Hushållningssällskapet.

Hasselnötter växer vilt i Götaland och Svealand och har ofta små nötter. Vi som odlar i trädgård och i större odlingar väljer hellre att plantera storfruktiga namnsorter, såsom ’Halles Jättenöt’. ”Vild” hassel funkar bra som pollinatör.

Hasselbuskar är robusta och lättodlade och ger skörd relativt fort. I ett bra läge börjar buskarna ge nötter efter fem år. Det svåraste är att se till att ta hand om nötterna innan nötskrikan och ekorren och hasselmusen har varit framme.

Hasselnötter ’Halles Jättenöt’ – mörkare – och ’Webb’s Prize Cob’ – ljusare och avlångare

Odlingssystem och beskärning

Det finns flera olika beskärningssystem för hasselbuskar – det vanligaste är buskform eller ”uppstammad” enkelstam.

Hassel i buskform, bl.a. den rödbladiga ’Rote Zellernuss’

Buskform är det när man låter rotskotten komma upp. Det blir långa raka stammar som ger skörd från år 2 till år 12 ungefär. Man brukar föryngra busken genom att såga av de tjockaste stammarna (eller hela busken) jäms med marken, och låta nya skott komma upp ur roten.

Uppstammad trädform av hassel

Skörda och knäcka nötter

Nötterna blir mogna under en vecka eller två i slutet av augusti eller början av september. Det beror lite på var i landet du är och hur sommaren har varit. Det är bra att kolla hasselbuskarna varje dag och försöka skaka ned några nötter, för att se om de börjar att mogna och lossna.

En del hasselbuskar släpper nötterna med svepet kvar, så det får man pilla bort för hand eller med maskin

Det är viktigt att torka nötterna så fort som möjligt, annars kan det bildas mögel som skapar giftämnen, s.k. aflatoxiner. Genom att torka nötterna inom ett par dagar så kan mögelsvamparna inte utvecklas.

Besvikelser

Likt alla andra saker vi odlar kan det ibland gå snett. Kanske har vi planterat trädet på ett för torrt ställe, eller fått rötterna uppätna av vattensork?

Det finns en insekt – nötviveln – som lägger ägg i hasselnötternas fruktknoppar och sedan utvecklas som larv när nöten sväller. Det bästa är att sortera hasselnötterna direkt efter skörd genom att lägga dem i en hink med vatten och sortera bort de som flyter. De är antingen tomma eller har en larv i sig. Mata höns, grisar eller elda upp dessa nötter. Lägg dem inte i komposten och lämna dem inte under trädet.

Det är fint med höns som går under hasselbuskarna och äter upp nötviveln i maj-juni när den kommer upp ur marken.

Glädjeämnen

Hasselnötter går att äta råa, men blir ännu godare rostade i 150 grader i ungefär tio minuter.

De senaste decennierna har vi mest ätit hasselnötter som efterrätt eller i söt nötcreme som smörgåspålägg. Det går också utmärkt att göra paj och bröd med hasselnötter!

Lär dig mer

Nötodlingskursen på Holma Folkhögskola.

Läs den utmärkta boken ”Nötodlarens Handbok” av Philipp Weiss

Läs om nötodling på NötTräd.se.