Kastanjer

Äkta kastanj, matkastanj, marroni – kärt barn har många namn. Det gäller nötterna från träd i Castanea-familjen. Det finns sex olika arter i Castanea-familjen som odlas för de goda nötterna, runt om i världen. En från Europa, två från Nord-Amerika och tre från Asien.

Som så mycket är det i Kina som mest kastanjer produceras och exporteras, framför allt av arten Castanea mollissima, som träffande nog kallas just för ”kinesisk kastanj”.

Vi är ett gäng kastanjeentusiaster som jobbar med det genetiska material som finns i Sverige för att skapa nya kombinationer genom att låta kastanjerna växa nära varandra och pollinera kors och tvärs.

Kastanjeträd i Bretagne, enligt lokala källor ca 400 år gammalt och ger kastanjer varje år.

Matkastanj eller hästkastanj?

Den vanligaste frågan om kastanjer är hur man ser skillnad på ätliga matkastanjer och oätliga hästkastanjer. Matkastanjerna har alla en liten spets, medan hästkastanjen är slät. Dessutom ser höljena olika ut. Matkastanjen ser ut som en igelkott och innehåller ofta tre kastanjer. Hästkastanjen är mer som en grön sjögurka och har en kastanj i varje hölje.

Matkastanj (vänster) och två bilder på hästkastanj (mitt och höger) – bilder från Michigan State University
”Vild” äkta kastanj och namnsorten ’Marron de Lyon’.

Det finns en hel del urvalda namnsorter som har större och mer lättskalade kastanjer än de frösådda ”vilda” kastanjerna som växer i Europas skogar. Många har valts ut i Frankrike och vissa är kombinationer av japansk och europeisk kastanj (t.ex. Marigoule, Bouche de Bétizac).

Odlingsplats

Den europeiska kastanjen älskar sommartorka och sandig jord, lä och massor med kompost.

Sandjord och värme är toppen för europeisk kastanj. På fältet till vänster växer valnötsträd och hassel mycket sämre än kastanj. Detta är alltså ett bra kastanjeodlingsställe.
Så glad blir Göran av kastanjeträd – bild från Göteborgs Botaniska Trädgård, foto Liv Vikingson

Vi vet inte riktigt hur långt norrut kastanjer går att odla i Sverige. Begränsningen är förmodligen att kastanjerna inte hinner mogna om hösten blir kall för snabbt.

Europeisk kastanj i Trollhättan (Marie Alberts park)

Matlagning med matkastanjer

Vi har tyvärr inte ätit så mycket kastanjer i Sverige genom historien, så vi har inte så många bra recept. Det finns däremot kastanjerecept från många länder i medelhavsområdet, Asien och Nord-Amerika.

Göran gillar att torka europeiska kastanjer och mala till glutenfritt kastanjemjöl till t.ex. pannkakor

Lär dig mer

Nötodlingskursen på Holma Folkhögskola.

Läs den utmärkta boken ”Nötodlarens Handbok” av Philipp Weiss

Läs om nötodling på NötTräd.se.

Nötforum om kastanjeodling